Помел кави

Помел кави і час заварювання відіграють важливу роль у приготуванні кавового напою. Тут діє просте правило: що коротший спосіб заварювання кави, то тонший помел потрібен. І навпаки – що довший спосіб заварювання, то грубший помел.

Coffee

Ця формула має просте пояснення. У разі тонкого помелу кількість часточок, на які "розбивається" кавове зерно, значно більша, ніж при грубому помелі. Отже, більша й площа безпосереднього контакту речовини з водою. А це сприяє тому, що ароматичні й розчинні речовини, які містяться в кавовому порошку, швидше переходять у розчин, тож часу для заварювання кави потрібно менше.

Цікаво, що експерти навіть визначили кількість речовини, що повинна виділятися в розчин для приготування ідеальної кави. Одні вважають, що екстрагуватися має рівно 19 % маси розчинних речовин кавового порошку, на думку інших, 20–22 %. Якщо ці граничні значення буде перевищено, кава набуде "неправильних" характеристик і занадто сильної гіркоти, стверджують фахівці.

Тому дуже важливо, щоб ступінь помелу гармонійно поєднувався зі способом заварювання кави.

Види помелу

Умовно помел кави поділяють на три види: грубий, середній і тонкий. Також розрізняють проміжні види помелу. Наприклад, середньо-крупний помел (для приготування кави в кавоварці плунжерного типу), кавова пудра (для приготування кави по-турецьки) тощо.

Незалежно від того, який помел вам потрібен, важливо пам'ятати, що мелена кава не витримує тривалого зберігання, а тому подрібнювати зерна слід безпосередньо перед приготуванням напою. Знавці стверджують, що кава зберігає свої оригінальні смакові й ароматичні характеристики не більше ніж 20 хвилин після помелу. Тож треба "встигнути" заварити каву в цей проміжок часу. Інакше ви втратите значну частину ароматичних летких речовин (ефірних олій), якими багата кава, і запустите процес інтенсивного окиснення розчинних речовин кавового порошку, що негативно позначиться на якості самого напою.

Coffee

Способи приготування кави і її помел

  • Грубий помел (величина часточок до 0,8 мм). Використовується для заварювання кави у френч пресі. Рекомендований час екстракції при температурі 90–95 ᵒС – не більше 4 хвилини.

  • Середній помел. Часто цей вид помелу називають універсальним. Його використовують для приготування кави у фільтр-кавоварці (або крапельній кавоварці), кавоварці гейзерного типу, сифоні а також деяких видах побутових кавових машин. Рекомендований час екстракції при температурі 90–95 ᵒС – не більше 1,5-2 хвилини.

  • Тонкий помел. За допомогою тонкого помелу можна приготувати чудовий еспресо, а також насолодитися смачним японським нововведенням – дрип-кавою.

  • Кавова пудра (величина часточок не більше ніж 0,1 мм). Використовується для приготування кави по-турецьки. Характерною особливістю кави по-турецьки є те, що це практично єдиний спосіб приготування напою, коли кавова гуща вважається обов'язковою складовою формування смаку кави у чашці. 

Coffee

Помел кави у домашніх умовах

Найпопулярніший спосіб змолоти каву вдома – приготування кавового порошку за допомогою електричної кавомолки пропелерного типу (роторної кавомолки). Це найшвидший спосіб, який найбільше відповідає сучасному ритму життя. Щоправда, він має певні недоліки.

Наприклад, у разі тривалого обертання ножів кавовий порошок може перегрітися, що вкрай небажано, особливо якщо ви придбали зерно високої якості. Крім того, в пропелерних кавомолках неможливо досягти рівномірного подрібнення зерен. Після використання кавомолки можна помітити, як найтонша фракція (кавова пудра) осідає на її кришці та стінках, а в центрі накопичується порошок грубшого помелу з великими фракціями. Також недоліком кавомолок цього типу можна вважати те, що в них немає окремої ємності для прийому меленої кави.

Частково цих недоліків не мають електрокавомолки з жорнами (металевими або керамічними). Вони забезпечують рівномірне подрібнення, найчастіше порційне, і не так перегрівають кавове зерно під час помелу. Недоліком кавомолок цього типу є їх висока вартість.

Також існує третій спосіб змолоти каву – за допомогою ручних кавомолок (або млинків для кави). На кавовому ринку пропонується безліч ручних кавомолок європейських компаній. Але ми все ж таки рекомендуємо звернути увагу на японських виробників. Це компанії Kyocera і Hario. Японці не були б японцями, якби не прагли зробити не просто добротний товар, а найкращий товар. Після поразки у Другій світовій війні та відмови від світового лідерства у військовій сфері, вони перенесли свої баталії в сферу комерційної конкуренції. І, треба визнати, досягли великих успіхів.

CoffeeРучна кавомолка Hario CMHN-4

Це стосується і продукції компанії Hario. Кавомолки її виробництва за відносно невисокої вартості забезпечують настільки рівномірний і якісний помел, що сміливо можуть змагатися зі своїми електричними побратимами з дорого сегмента.

Популярні товари

Популярні товари