Дрип-кава - напій з японською пропискою

У 80-х роках минулого сторіччя в Японії зародився новий напрям кавової культури – кава у дрип-пакетах. Власне, це спосіб приготування кави шляхом проливання окропу через паперовий фільтр, у який заздалегідь насипано мелену каву.

Не можна сказати, що це щось зовсім нове, адже крапельний спосіб приготування відомий давно. Але саме японці, з їхнім неймовірним прагненням до експериментів, вигадали і зробили перший кавовий дрип-пакет.

coffeeЧашка з дрип-кавою

Практично одразу цей спосіб набув популярності в Японії. Для того є кілька причин. По-перше, це суто японський винахід, що вкрай важливо для амбітних і патріотичних японців. По-друге, такий спосіб заварювання виявився не складнішим за приготування звичайної розчинної кави, оскільки для його використання не потрібен громіздкий апарат, а лише пакетик з кавою та окріп. А враховуючи, що 88 % споживаної в Японії кави випивається удома або на робочому місці, кава у дрип-пакетах, або drip-coffee, була просто приречена на успіх.

До 2005 року дрип-кава не полишала меж країни і була доступна тільки в Японії. На сьогодні, за різними підрахунками, у світі за рік випивається вже близько двох мільярдів порцій кави цього виду!

Простота приготування такої кави була не єдиною причиною зростання її популярності за межами Країни вранішнього сонця. Важливу роль відіграла висока якість паперових пакетів, виготовлених за особливою технологією, без застосування шкідливих речовин, а також якість кавового порошку. Тож сьогодні японська кава у дрип-пакетах стала своєрідним еталоном якості пакетованої кави індивідуального приготування.

Важливо зазначити, що сучасна кавова культура передбачає й інші, схожі способи заварювання напою. Наприклад, за допомогою кемекса (дуже популярний в Америці та Канаді), пуровера, аеропреса або сифона.

Однак ці способи більше придатні для кафе й ресторанів, оскільки обладнання коштує доволі дорого, та й місця займає чимало. Порівняно з ними кава у дрип-пакетах – це найпростіший і найшвидший спосіб отримання ароматного кавового напою. А й справді, не візьмеш же із собою в поїзд сифон або кемекс!

Приготовление кофе в пуровере японской фирмы HarioПриготування кави в пуровері японської фірми Hario

Дрип-кава – як альтернатива розчинної кави

Доволі часто дрип-каву розглядають як певну альтернативу розчинної кави. Саме розчинної, адже напій, зварений у професійній кавомашині або ж джезві, безумовно, поза конкуренцією.

А річ ось у чому. Технологія виробництва розчинної кави передбачає початкове видалення ароматичних речовин з кавового екстракту. Вони просто випаровуються разом з вологою, коли змелене кавове зерно варять у чанах під тиском у 15 атмосфер протягом 3-4 годин. На завершальному етапі виробництва, коли кавові гранули вже сформовані, усе це "повертається на місце". Однак повністю відновити початкові характеристики не вдається. Тому, щоб максимально наблизити аромат та смак розчинної кави до їхніх аналогів у свіжозмеленій каві, доволі часто виробники використовують ароматизатори.

Тепер причина того, чому у дрип-каві іноді бачать альтернативу розчинної кави, стає очевидною. Така кава – це напій на основі натуральних кавових зерен з їхніми початковими характеристиками і неповторним ароматом. У ній немає ароматизаторів. Водночас приготування цього напою не набагато довше, ніж приготування розчинної кави.

Що ж обрати зрештою: розчинну каву чи каву у дрип-пакетах – залежить від ваших уподобань. Тут відіграють роль безліч чинників: ваше ставлення до свого здоров'я, спосіб життя, ритм, у якому ви живите та інші. Тому остаточний вибір лише за вам. І хоча б яким він буде, він буде правильним. Бо це ваш вибір.

Спосіб заварювання кави у дрип-пакетах

Як правило, для приготування дрип-кави використовують ємність 100-150 мілілітрів, яку заповнюють водою на три чверті. Проте у різних виробників можуть бути свої рекомендації щодо об’єму чашки, температури окропу тощо. Тому завжди звертайте увагу на інструкцію на зворотному боці пакетика.

Спосіб заварювання кави у дрип-пакетах дуже простий і не потребує багато зусиль.

  1. Закип'ятіть воду. Вам потрібен окріп 90–95 ᵒС.

  2. Візьміть звичайну, не надто широку чашку. Розкрийте пакетик з кавою і прикріпіть його за краї чашки за допомогою зручних паперових "ручок".

  3. Влийте невелику кількість окропу у пакетик, ледь змочивши каву, і залиште її у такому стані на 20-25 секунд. Цього часу цілком достатньо, щоб зігріта водою кава "прокинулась" і в подальшому значно краще віддавала у розчин різноманітні кавові елементи: жири, вуглеводи, білки, мікроелементи і т. ін.

  4. Повільними рухами по колу тонким струмком вливайте окріп у пакетик. Зачекайте, поки вода з першого протоку виллється повністю в чашку. Потім так само, не поспішаючи, повторіть процедуру, поки чашка заповниться на три чверті.

  5. Після цього обов'язково дайте каві настоятися протягом 3-4 хвилин.

  6. Кава готова.

coffeeНаливати окріп у пакетик потрібно
повільно рухами по колу

Ви самостійно можете регулювати насиченість напою за допомогою тривалішого заварювання. Для цього просто залиште пакетик з кавою в чашці довше.

Звертайте увагу на кавовий аромат щойно відкритого пакетика з дрип-кавою. Свіжий і якісний товар дуже ароматний. Ви одразу це відчуєте, тільки-но відкриєте пакетик. Відсутність запаху або різкий запах хімії – це перші ознаки недоброякісного товару.

Важливо

З одного боку, дрип-кава – це самостійна частина сучасної кавової культури, а з іншого – її можна розглядати як певну альтернативу розчинної кави. Час приготування кави у дрип- пакетах і розчинної кави практично однаковий, проте смакові й ароматичні характеристики меленої кави і розчинної кави непорівнювані.

Водночас, від кави у дрип-пакетах не варто очікувати тих самих характеристик, як від напою, приготованого в джезві зі свіжозмелених зерен. Не перевершіть своїх очікувань!

Зауважте, що виробництво кави у дрип-пакетах передбачає використання зерен лише високої якості, адже такий спосіб приготування напою не дає змоги приховати недоліки неякісної, залежаної сировини, використовуючи високий тиск і температуру кавової машини. Це дуже чесний спосіб заварювання.

Суворий контроль державних органів Японії, та й менталітет самих японців, унеможливлюють появу недоброякісного товару. Дрип-кава японських виробників гарантує, що ви споживаєте якісний, екологічно чистий товар, виготовлений на основі натуральної сировини.

Дрип-кава