Як зберігати каву?

Давно відомо, що найсмачніший кавовий напій виходить зі свіжообсмаженої кави, змеленої безпосередньо перед заварюванням.

Однак у повсякденному житті це вдається зрідка. Якщо, звісно, ви не належите до палких шанувальників кави або тих, хто займається кавою професійно.

У всіх інших випадках перевагу матимуть заздалегідь обсмажені зерна, розчинна або мелена кава. Добре, що сьогодні кавова промисловість пропонує прийнятні варіанти купажів або моносортів у якісних вакуумних упаковках. Однак зусиль лише виробників замало. Щоб придбаний товар з часом не втратив своїх початкових характеристик, які виявляються багатством смаку і насиченістю аромату, покупці мають правильно зберігати каву після розпакування.

coffee

Ось що пише про зберігання кави Микола Миколайович Пучеров у книзі "Все про каву":

"Важлива свіжість обсмаженого зерна. Його шлях від обсмажування до кавника має бути максимально коротким. Обсмажене кавове зерно – продукт доволі делікатний, довго зберігатися не може. Дотикаючись до повітря, особливо вологого, обсмажене зерно швидко втрачає смакові й ароматичні властивості.

Обсмажена кава легко вбирає сторонні запахи. Зберігання біля продуктів, що мають різкий характерний запах, може безнадійно зіпсувати каву. Найліпше зберігати обсмажені зерна у скляній банці зі щільною кришкою. Певною мірою це убезпечує каву від дуже швидкої втрати аромату і випадкових запахів. І все ж таки кожен день, що минув, знижує якість зерна.

У спеціальних інструкціях можна побачити графік зміни смаку й аромату кави, виражених у певних умовних одиницях, залежно від терміну зберігання обсмажених зерен. Доволі повільно їхня якість знижується у перші десять днів. Потім показники погіршуються дуже стрімко. Напій, приготований з обсмажених кавових зерен, що зберігалися 25 днів, можна охарактеризувати, у кращому разі, як посередній.

Непросто зберігати зелені зерна кави, проте за певних умов може йтися про роки. Коли ж зерна обсмажені, лік ведеться днями.

У вакуумованому пакеті кава зберігається кілька місяців, однак тільки-но його розкрито, термін зберігання обмежується 7-10 днями".

З усього зазначеного вище можна зробити висновок.

  • Не варто запасатися кавою на тривалий час. Доцільніше купувати невеликі порції, які буде використано за тиждень або два.

  • Обсмажену каву в зернах найліпше зберігати або у фольгованому пакеті з клапаном дегазації, або у скляній банці (бажано непрозорій) з герметичною кришкою. У будь-якому разі зберігати каву потрібно при кімнатній температурі, в сухому місці, куди не проникає світло.

  • Якщо ви самостійно обсмажили кавові зерна, не кладіть їх одразу в посудину для зберігання. Каві, як і чаю, потрібно дати час "відпочити" після обробки. Щоправда, чай для цього потребує від тижня до місяця, а каві достатньо однієї доби. Тому найкращим варіантом буде викласти обсмажені кавові зерна тонким шаром на деко на кілька годин, а потім, коли охолонуть, покласти їх у фольгований пакет із зиплоком та клапаном дегазації.

  • Щодо зберігання кави в холодильнику одностайної думки немає. Однак ми б усе ж таки рекомендували утриматися від такого способу зберігання. Якщо ємність з кавою планується часто діставати з холодильника, є ризик утворення конденсату, а волога – один з головних ворогів кави. Скористатися холодильником доцільно для тривалого зберігання кави. Наприклад, у разі від'їзду.

coffee

Популярні товари

Популярні товари