Бурунді – мальовнича країна з надією у серці

Загальна інформація

Бурунді – це невеличка центральноафриканська країна, розташована між Демократичною республікою Конго, Руандою та Танзанією. Її площа складає 28 тис. кв. км., а населення налічує дев’ять мільйонів чоловік. Столиця країни – місто Бужумбура.

Кава Бурунді

Карта Бурунді

Історія Бурунді сповнена драматизмом та сподіваннями, як, загалом, і історія усієї Африки. Маючи помірний теплий клімат, з рельєфом, що складається з мальовничих гірських масивів висотою від 800 до 2 700 метрів над рівнем моря, Бурунді була створена, щоб стати батьківщиною чудової, неординарної кави з величезною армією прихильників в усьому світі. Однак доля розпорядилася інакше.

З моменту, коли країна виборола свою незалежність у 1962 році і практично до 2009 року в Бурунді було неспокійно. Постійні військові перевороти, вбивства видатних політичних діячів країни і п’ятнадцятирічна громадянська війна між двома етнічними групами тутсі та хуту не тільки виснажили Бурунді економічно, але й призвели до великих людських втрат.

Сьогодні Бурунді залишається бідною аграрною країною. Сільське господарство забезпечує роботою 90 % населення країни. Кава і чай дають 90 % усіх зовнішніх валютних надходжень. Однак експорт цих продуктів не покриває усіх потреб країни. За даними WFP (World Food Program) середньорічних дефіцит продуктів харчування в Бурунді знаходиться у діапазоні від 350 000 до більш ніж 500 000 метричних тон у еквіваленті зернових, при цьому виробництво продуктів харчування залишається на рівні 1993 року. Це призводить до того, що 58 % населення країни хронічно недоїдає. Тому Бурунді гостро потребує зовнішньої допомоги, яку їй надають інші країни (за деякими даними вона складає 40 % ВВП країни).

Звечора каву вкривають, щоб вона не вбирала нічну вологу

Звечора каву вкривають, щоб вона не вбирала нічну вологу

Кава Бурунді

Перші саджанці арабіки з’явились в Бурунді у 1930-х рр. завдяки бельгійцям. В подальшому, кавовий сектор країни пройшов чотири основних етапи:

  1. Під керівництвом бельгійців до моменту, коли країна виборола незалежність у 1962 році.
  2. Повністю приватна власність з 1962 по 1976 рік.
  3. Повністю державна власність з 1976 по 1991 рік.
  4. Лібералізація і нова приватизація з 2009 року.

Історично так склалось, що Бурунді інвестувала значні кошти у кавовий сектор через будівництво станцій митої обробки та нові насадження кавових дерев. Завдяки фінансовій допомозі з боку Всесвітнього банку, з 1980 по 1993 роки в Бурунді було збудовано і обладнано 140 станцій митої обробки (зараз їх кількість налічує 160), які обробляють каву за технологією "Fully Washed", або “Повністю мита”. Зважаючи на вкрай низький рівень електрифікації країни (не більше 2 – 3 %%), на станціях митої обробки широко використовується ручна праця.

Кількість кавових дерев теж значно зросла. Сьогодні їх налічують близько 200 мільйонів. В основному це різновид арабіки (Бурбон), яка зростає на висотах від 1 250 до 2 000 метрів над рівнем моря.

Територія Бурунді повністю знаходиться на гірському плато, тому у всіх провінціях склад ґрунту практично однаковий.

Після проведення у 2009 році так необхідних країні реформ та лібералізації ринку кави в Бурунді почала змінюватись структура кавового сектору, що призвело до об’єднання фермерів у невеличкі кооперативи, напряму пов’язані зі станціями митої обробки – міллами.

Сушка кавового зерна на “африканських ліжках”

Сушка кавового зерна на “африканських ліжках”

Сьогодні кавовий сектор Бурунді структурований наступним чином:

  1. На першій сходинці знаходяться фермери. Це близько 800 тисяч сімей, які володіють невеличкими ділянками землі, на яких росте 150-200 кавових дерев. Фермери не в змозі дозволити собі купувати занадто дорогі добрива, тому екологічність кави Бурунді не викликає сумніву.
  2. На другій сходинці – мілли, або станції митої обробки кави, яким фермери продають свій врожай.
  3. Далі йдуть согесталі. Вони управляють станціями митої обробки (міллами), об’єднаними у невеликі групи. Согесталь – це французька абревіатура, яка розшифровується як “Компанія з управління станціями митої обробки”. Вони надають фермерам і станціям митої обробки послуги технічного та фінансового характеру. Сьогодні в Бурунді існує сім согесталів, які майже повністю належать державі.
  4. Согесталь здійснює класифікацію кави та готує її для подальшого експорту. Зауважимо, що на зовнішній ринок Бурунді постачає дуже якісну каву зі скріном не менше 14 (5,5 мм).
  5. Експорт кави з Бурунді здійснюють виключно ліцензовані компанії.
  6. А загальний нагляд за експортом кави здійснює державна агенція ARFIC (раніше OCIBU).

В Бурунді вирощують найкращу каву у Східній Африці. Її часто порівнюють з Коста-Ріканською, однією з найкращих у Центральній Америці.

Залежно від ступеня обсмажування, кава Бурунді здатна змінювати свій характер: при легкому ступені обсмажування її характер проявляється природньою кислинкою, яка витончено доповнює благородний смак кави; при середньому ступені – смак кави стає більш насиченим і щільним з відчутними цитрусовими нотками. Але у будь-якому разі кава Бурунді – це легкий, чудово збалансований і зрозумілий напій, котрий не залишить байдужим того, хто хоча б один раз покуштував його.

Кавовий настрій жінок Бурунді

Кавовий настрій жінок Бурунді

В наш час кавова галузь Бурунді інтенсивно розвивається. У найближчі десять років поставлене завдання, щоб 90 % вирощеної у країні кави оброблялось за технологією "Fully Washed”. Крім того, значні інвестиції вкладаються у культивацію спеціальних сортів, відібраних з точки зору їхньої високої якості, і здатних у майбутньому конкурувати на міжнародному ринку з іменитими, дорогими сортами класу Specialty.

Збір врожаю

В Бурунді сухі сезони змінюються вологими. Період з лютого по кінець травня називають довгим вологим сезоном (весняний період). Його змінює довгий сухий сезон (літній період), який триває з червня по кінець серпня. Далі настає черга нового волого сезону - з вересня по листопад (осінній період), а за ним вже йде короткий сухий сезон (зимовий період). Він триває з грудня по січень. Це період, коли люди і природа відпочивають.

Збір врожаю починається з травня і триває майже до кінця серпня. Це основний період збору. У весняний та осінній періоди також збирають врожай, однак найвищою якістю вирізняється кавове зерно, зібране у основний період.

Каву в Бурунді обробляють двома методами - вологим і сухим. Волигий метод є найбільш поширеним, а тому станції митої обробки знаходяться практично у кожному районі.  Сухий метод навпаки, зустрічається досить рідко. В основному у такий спосіб обробляють каву на замовлення компаній з США.  

Існує ще й третій спосіб обробки кави. Він зустрічається ще рідше за сухий спосіб – за допомогою бродіння. За своєю технологією він схожий на миту обробку. Відмінність полягає у тому, що на першому етапі кавові зерна у ягідній оболонці витримують у чанах з водою під відкритим сонцем протягом тижня, а вже потім обробляють за класичною технологією митим способом. Кажуть, що оброблена у такий спосіб кава має яскравий ягідний смак і легку природню солодкість.

Обробка кави вологим методом

Обробка кави вологим методом

Вологий метод. Перш ніж відправити кавові ягоди на вологу обробку їх ретельно перебирають і сортують. На більшості станцій цей процес здійснюють вручну, але на деяких, більш сучасних, – за допомогою флотацї.

Це відбувається наступним чином: фермери вивантажують свій врожай у великий резервуар, заповнений водою. Ягоди з невеликою щільністю спливають. Їх виловлюють спеціальними екранами, виготовленими із звичайної дротової сітки. Ті, що залишаються дістають з резервуару і віддають персоналу станції для подальшої обробки.

Після цього чисті ягоді просушують, сортують вручну і залишають у пергаментній оболонці допоки не надійде підтвердження їхньої якості. Такі ягоди зберігаються або на ліцензованому складі станції митої обробки, або безпосередньо у фермерському господарстві, де вони зростали. Зразки з кожної партії у обов’язковому порядку мають бути надіслані у спеціальну державну агенцію (ARFIC), яка видає сертифікат якості продукції. Рішення цієї інстанції вважається обов’язковим. У разі, якщо покупець і продавець вже уклали угоду, кава може бути відправлена на “сухі млини” для подальшої обробки виключно у разі отримання сертифікату ARFIC. Такий сертифікат потрібно отримувати на кожну поставку.

Сушка кави після її обробки вологим методом

Сушка кави після її обробки вологим методом

Сухий метод. Процес сухої обробки складається з декількох етапів: очистки, відлущування, поліровки та сортування. Останній етап проходить за ознаками кольору, щільності та іншим за іншими важливими параметрами, встановленими державною агенцією. Кавові зерна, зібрані з різних плантацій, ні в якому разі не можна змішувати. Тому суха обробка здійснюється невеликими партіями.

Класифікація кави Бурунді

На міжнародний ринок уся кава, вироблена в країні, поставляється під однією назвою – Бурунді. Для позначення її якості всередині країни розроблена спеціальна система класифікації, згідно якої каву поділяють на сім видів. Для сировини самої високої якості використовують літерне позначення ААА, а для самої низької – ВВВ. Біржова класифікація кави Бурунді дещо відрізняється від класифікації, прийнятої всередині країни.

Серед гурманів найкращі відгуки отримала кава, що зростає на високогірних плантаціях району Нгозі (Ngozi). Склад ґрунту у цьому районі дещо відрізняється від інших районів. Тут присутні алюміній, залізо та органічні компоненти. У той час як типовим для Бурунді вважається ґрунт, в якому переважає поєднання слаборозвинених мінеральних ґрунтів з вологим, насиченим залізом підґрунтовим шаром.

Спеціалісти також відмічають чудові характеристики кави з району Керема (Kerema). Напій, приготовлений з кавових зерен цього району, вирізняється легким смаком, з м'якою, ненав'язливою кислинкою.

Чудову кислотність та багатий аромат кави Бурунді цінують в усьому світі. Сьогодні більша частина кави цієї країни експортується у США, Німеччину, Фінляндію та Японію.

Шлях кавового зерна від плантації до пакування у десяти фото

Шлях кавового зерна від плантації до пакування у десяти фото

Популярні товари

Популярні товари